Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 63
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BOKSAČKI EP U BEOGRADU

Gabrijel Veočić osvojio europsko zlato i 15 tisuća dolara

Finale prvenstva Hrvatske u boksu, Gabrijel Veočić - Damir Plantić
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/6
28.04.2024.
u 23:50

Nakon Mate Parlova (1971. i 1973.), Marijana Beneša (1973.) te Filipa Hrgovića (2015.), 22-godišnji Brođanin je tek četvrti Hrvat koji je postao prvakom Europe u takozvanom olimpijskom boksu

Zahvaljujući olimpijcu Gabrijelu Veočiću, sinoć se u beogradskom Pioniru svirala hrvatska himna. Nije to bilo milo tamošnjem navijačkom puku tim više što u domaći navijači očekivali da će se na ishodu zbivanja u toj kategoriji (80 kg) boksačkog Prvenstva Europe ipak svirati "Bože pravde".

Gabrijel Veočić boksački je prvak Europe, prvi Hrvat na krovu Starog kontinenta nakon 2010. i teškaškog naslova Filipa Hrgovića. Zapravo, uz Matu Parlova i Marijana Beneša iz davnih 70-tih te Hrgovića, Gabi je tek četvrti Hrvat koji je ikad osvojio europsko zlato u takozvanom amaterskom, a bolje je reći olimpijskom, boksu.

VIDEO Hrvatski boksač na vrhu Europe! Veočić se u Hrvatsku vraća sa zlatom oko vrata

Svojim visokoprofiliranim tehničkim boksom, Veočić je opravdao nadimak "Kobra iz Broda", jer je njegova glava, u pet mečeva, pretrpjela minimalan broj udaraca. A one koje je i primio jako je dobro amortizirao pa je tako bilo i u velikom finalu.

U finalnoj borbi kontinentalne smotre, koja se odvijala u Beogradu, 22-godišnji Brođanin nadboksao je dvije godine mlađeg Rastka Simića, najveću nadu srpskog boksa, momka koji doista ima sjajnu perspektivu.

Nakon što je jednoglasno dobio prvu rundu (5:0) suci su mu, podijeljenom odlukom, dodijelili i drugu (3:2) pa je Veočić, u posljednjoj dionici, rutinirano sačuvao tu prednost i pobijedio jednoglasnom odlukom sudaca (29:28, 30:27, 30:27, 29:28, 30:27). Da biste pobijedili srpskog suparnika na bodove, usred Srbije, vi doista morate uvjeriti suce da ste to zavrijedili a Gabi je u tome uspio u potpunosti.

Nakon proglašenja pobjednika publika je negodovala ali ne i Gabrijelov srpski suparnik koji je Hrvatu priznao da je bio bolji finalist. A Veočić je, potom, izveo pametnu gestu pa je podigao ruku svom talentiranom suparniku koji je stasao u boksačkom gradu Loznici.

- Zahvaljujem se svom protivniku Simiću na odličnoj i korektnoj borbi - kazao je Veočić kojem je ovo, u posljednje tri godine, bio treći finale velikih natjecanja:

- Godine 2021. sam osvojio zlato na U-22 Prvenstvu Europe, a lani sam osvojio srebro na Europskim igrama a, sada, na seniorskom Prvenstvu Europe i zlato. Posebno mi je zadovoljstvo što sam svih pet borbi dobio jednoglasnom odlukom sudaca.

A na tom putu Veočić je nadboksao vrlo dobre borce iz jakih boksačkih zemalja kao što su Azerbajdžan, Španjolska, Moldavija, Francuska i na koncu i Srbija koja se na ovom Prvenstvu obogatila s devet novih muških europskih medalja.

Osim osvojenog zlata i toga što je uzvratio španjolskom Rusu Jalidovu za poraz na prethodnom Svjetskom prvenstvu, Gabrijela sretnim čini i sportska forma koju je dostigao tri mjeseca prije Olimpijskih igara.

- Ovo mi je ulazna forma za Olimpijske igre. Nikad nisam bio spremniji ali nisam još sto posto spreman.

A da bude spreman za juriš i na olimpijsku medalju, prvu hrvatsku nakon Hrgovićeve bronce iz Rija, potrudit će se njegov otac Pero, nekad hrvatski reprezentativac a danas izbornik nacionalne muške selekcije.

Svoju medalju preuzeo je i Luka Pratljačić, hrvatski superteškaš koji je osvojio broncu. A borac koji mu je onemogućio finale, Srbin Dušan Veletić, nije uspio osvojiti zlato jer ga je u finalu nokautirao Španjolac arapskih korijena.

Ovo Prvenstvo Europe bilo je ovog časa jedino kontinentalno natjecanje u nekom olimpijskom sportu u kojem je ruskim i bjeloruskim sportašima bilo dozvoljeno nastupati pod nacionalnim obilježjem pa se tako ruska himna slušala više puta.

Priča je to o inatu kojeg predsjednik Svjetskog boksačkog saveza Umar Kremljev, biznismen blizak ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, tjera u prkos Međunarodnom olimpijskom odboru koji ne priznaje IBA-u i način na koji se ona, netransparentno, vodi.

No, Kremljev na to odgovara s nagradnim fondom pa se tako i na ovom Prvenstvu medaljašima dijelio novac. Prvaci su dobijali, doprvaci 10.000 dolara a dvojica brončanih po 5.000 eura.

GALERIJA Hrgović pobijedio nokautom u posljednjoj rundi i postao izvanredni prvak teške kategorije (IBF)

Finale prvenstva Hrvatske u boksu, Gabrijel Veočić - Damir Plantić
1/16

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije